Marcel Pagnol - Dombok vize I.- II.
2021. május 06. írta: csillabella

Marcel Pagnol - Dombok vize I.- II.

*5.0*

Szeretek különböző helyeken számomra új könyvekre akadni. A francia nyelvkönyvben volt egy rövid idézet ebből a könyvből, így utána olvastam. Volt egy két jó értékelés, de nem túl sok, és maga az alap történet sem az, ami annyira felcsigázza az embert. Azt kell mondjam, hogy nagy kár, mert ez egy kis gyöngyszem, megbújva egy kagylóban, mélyen a tenger alján. De megérte kihalászni.

93fc76e62eb4aa7103fbc16018185f85.jpg

Röviden ez a történet a vízről szól, a dombok vízéről. De annyival sokkal több van benne: szép tájak, békés hangulat, szerethető karakterek, barátság, szerelem, a jó és a rossz, egy egyszerűbb de tisztább élet, a munka szépsége és minden nehézsége.

I. rész: Jean de Florette

Ugolin és nagybátyja Papó szegfű termesztésbe szeretnének kezdeni, ehhez viszont szükségük lenne a szomszéd földjére. A tulajdonos meghal, így azt a tervet eszelik ki, hogy a telken levő forrást elapasztják, elgazosítják a földet, így nem kell majd senkinek. Jean úrral azonban nem számoltak, aki mindenben meglátja a jót és a kihívást. Itt egész sokat kuncogtam magamban, mennyire nem jött be Ugolinék terve, és az új lakók még az értéktelen gazban is virágcsokrot láttak. Olyan volt, mintha Ugolin vállán ült volna végig egy jó és egy gonosz angyalka, akik folyton hadakoztak egymással: segítse-e Jean úrat, akit egészen kezd megkedvelni, vagy ragaszkodjon a tervéhez és a saját maga megélhetése legyen a fontos.

A történet egy kicsiny kis faluban játszódik, ahol mindenki ismer mindenkit és tud mindent.

garrigue-garlaban-sommet-nature-massif-de-letoile-provence-oti-aubagne-1920x960.jpg

II. rész: Manon, a források lánya

Jean lánya, Manon a birtokon marad, és ahogy felnő, egyre inkább megakad rajta a férfiak szeme. Ugolin teljesen a lány bolondja lesz. A lányt azonban nem érdekli, ő amúgy is elég magának való, titokzatos, és nem fél megvédeni magát. Mikor Manon megtudja az igazat, hogy miért apadt el a forrás a telkükön, bosszút áll, és ennek az egész falu issza meg a levét. Innentől kezd mégjobban billegni a mérleg nyelve: mi a helyes, és mi sem.

Nagyon tetszett ennek az egyszerű életnek a varázsa. Ahogy elkezdtem olvasni a könyvet, hát az elején azt gondoltam, hogy ezt nem fogom kiolvasni. De örülök, hogy átlendültem a kezdeti döcögőkön. Kár, hogy ez a könyv nem valami ismert vagy népszerű.

Film is készült belőle: A Paradicsom..., ...és a Pokol címmel

1. rész moly link

2. rész moly link

covers_136440_1.jpg

covers_57815.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kesztenye.blog.hu/api/trackback/id/tr1316524822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása