Edith Eva Eger - A döntés (76)
2020. szeptember 29. írta: csillabella

Edith Eva Eger - A döntés (76)

*5.0*

Az elengedés az elfogadással kezdődik.

Edith már korábban ámulatba ejtett, mikor láttam az On the Spotban. A könyv régóta csücsül a polcomon, de tartottam tőle. Bár segítő könyvnek szánta, azért tudtam, hogy a története felkavaró lesz. (És az, hogy 88 évesen ír könyvet!! Wow!)

covers_454076.jpg

Edithet -Dicukát és családját 1944-ben Auschwitzba viszik, munkatáborba. Itt Mengele egy intéssel dönt az emberi életekről: te balra menj, te mehetsz jobbra... Sejthető, azok alapján, hogy kik kerülnek a bal oldali sorba, hogy rájuk sok jó nem vár. Ezek után felkéri Edithet, hogy táncoljon neki. Úgy érzem még viszonylag finoman fogalmazta meg a borzalmakat, amiket átélt ( próbált mindig reményt adni, és sokkal hosszabban, részletesebben is leírhatta volna), de így is szorította a mellkasom valami, amíg olvastam. Egyszerűen n-e-m hiszem el, hogy mire képesek az emberek. És az, hogy egy valaki gyűlölködik és fura teóriákat gyárt (vannak beteg emberek), azt mondom megeshet, de hogy ennyi követője legyen... Hihetetlenül szomorú.

edithevaeger.jpg

Nem választhatunk fájdalom nélküli életet. De választhatjuk azt, hogy szabadok leszünk, megszökünk a múltunk elől, akármi történjék is, és megragadjuk a lehetőséget.

Auschwitzból kiszabadulnak, de itt még nem ér véget a megpróbáltatás: rengeteg menetelés, betegség, éhezés, még éhezés, egészen addig, míg ott hagyják őket meghalni egy erdőben, ahol amerikai katonák találnak rájuk, és megmentik, akit még lehet.

Az idő nem gyógyítja be a sebeinket. A gyógyulásunk azon múlik, mihez kezdünk az időnkkel.

Innentől kezdődik az életen át tartó munka, hogy feldolgozzák a történteket, képesek legyenek "normális" életre, túllépjenek a szörnyűségeken és a túlélők bűntudatán.

 

edit-eva-eger.jpg

A szabadság azt jelenti, hogy elfogadjuk azt, ami van, és megbocsátunk magunknak, megnyitjuk a szívünket, hogy felfedezhessük a jelenben létező csodákat.

 Edith megházasodik, és tanulmányokba kezd,  klinikai pszichológus lesz, másoknak segít és létrehozza a "döntésterápiát". És mit kapunk a könyvtől? Megismerhetünk egy igazán különleges nőt, saját életútján és páciensei kezelése által ráismerhetünk utakra, amik a gyógyulásunkat segíti.

Drágám, dönthetsz úgy, hogy szabad leszel.

  https://moly.hu/konyvek/edith-eva-eger-a-dontes

A bejegyzés trackback címe:

https://kesztenye.blog.hu/api/trackback/id/tr5116219126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása