Lawrence Anthony - Elefántsuttogó (59)
2017. november 26. írta: csillabella

Lawrence Anthony - Elefántsuttogó (59)

*5.0*

Az állatos könyveknek mindig nehezen állok neki, felemás érzésem van: egyrészt borítékolom előre, látatlanban, hogy pár könnycsepp elfog hullni, biztos valami szívemnek kedves állat meghal; de másrészt tudom, hogy valami nagyszerűt fogok tanulni róluk, ismét megerősítik az állatokba vetett hitem és meghatódom.

Bár az elefántok annyira nem álltak eddig közel hozzám, sem a suttogás, azért jó könyvnek ígérkezett (és a borítója is nagyon megkapó): a szerzőt megkérték, hogy fogadjon be egy vadelefánt csordát, abból is egy makrancosabb fajtát vadrezervátumába, mert ha nem teszi, kilövik az állatokat.

1168445_5.jpg

Lawrence befogadja az állatokat, mindent megtesz, hogy ott tartsa őket, és megszokja ott a csorda, próbálkozásai eleinte majdnem kudarcba fulladnak.

Sokszor nehéz volt szembesülni a vadon törrvényeivel, hiába tudja az ember, hogy így megy, akkor is könyörtelenségnek tűnnek dolgok, még szerencse, hogy a könyvben nem volt túl sok ilyen!

A könyv nemcsak az elefántok életét mutatja, hanem a vadrezervátum mindennapjait is, mivel kell nap mint nap szembenézniük: természet, időjárás, vadorzók, túlszaporulat, tűz, összecsapások állatok között és zulu törzsi hiedelmek, szokások.

article-1185624-050956ff000005dc-66_468x286.jpg

Lawrence és felesége Francoise, kis máltaiukkal, Bijou-val

A könyvben a szerző többször is remekül megfogalmazza a gondolataimat, például a kedvtelésből vadászókról:

Miféle ember az, aki képes kilőni egy rémült tizenéves elefántot, ráadásul egy nőstényt? Csak hogy a nappalijában ízléstelenül kiállítsa a trófeát? Vagy a gyilkolás öröméért? És miféle rezervátum tulajodonos az, aki ilyen célra áruba bocsát egy kiszolgáltatott fiatal állatot?

Sosem ítélem el azokat, akik a fazékba valóért vadásznak. Bolygónk minden élőlénye, az oly meghatározó mikróbáktól kezdve, így vagy úgy vadászik valamire, hogy fenntartsa önmagát. Tetszik vagy nem, világunk alaptörvénye, hogy a rátermetebb éli túl a többit. De vadászni a puszta élvezetért, életet kioltani a gyilkolás izgalmáért az én szememben gyűlöletes dolog. Sok trófeavadásszal találkoztam életemben. egytől egyig nagy természetbarátoknak vallják magukat, ismerik és "imádják" a vadont: tetteiket szabályozott vadvilágmegőrzés igényével igazolják, és értőn fűszerezik a legdivatosabb ökológiai hívószavakkal.

 Vagy hogy milyen jelentéktelen dolgokon tudunk aggódni:

Minden vad élőlény tökéletes összhangban van a környezetével, tudja, mire rendeltetett, és együtt rezdül az egész bolygóval. Figyelme teljesen kifelé irányul. Nem úgy az ember- ő hajlamos befelé fordulva a maga életére összpontosítani, olyan problémákon tűnődik, felnagyítva őket, amelyekre az állatvilág ezredmásodpercnyi energiát sem pazarol. Az emberek zöme már föl sem ismeri a természeti világ nagyszerű rendjét, amelyben életnek és halálnak valódi jelentése van.

 Végig szimpatikus hangnemet ütött meg a szerző, tetszett a hozzáállása, ébersége, a könyv a felétől fogva egyre izgalmasabb lett. Pár fénykép is van az elefántokról, rezervátumról, amik még jobban segítettek, hogy elképzeljem a helyet, bár még több is lehetett volna :) Aranyos, érdekes, tanulságos és megható könyv!

article-1185624-050956c7000005dc-211_468x307.jpg

Lawrence és Nana

A könyv befejezése pedig frappáns:

Ha van valami, amit helytelenítek, az a vadállatok – legyen elefánt vagy madár – befogása és megszelídítése.
Nekem akkor szép a kalitka, ha üres.

Miutána  szerző meghalt, a csorda odavonult a házához gyászolni:

tumblr_nmmsr4e4yq1szqwnwo1_500.jpg

 

https://moly.hu/konyvek/lawrence-anthony-graham-spence-elefantsuttogo

A bejegyzés trackback címe:

https://kesztenye.blog.hu/api/trackback/id/tr1913394331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása