Fredrik Backman- Itt járt Britt-Marie(44)
2017. augusztus 24. írta: csillabella

Fredrik Backman- Itt járt Britt-Marie(44)

*5.0*

Fredrik Backman Az ember, akit Ovénak hívnak által vált ismertté, mindenki arra a könyvre esküszik, az lett az etalon, és ahhoz hasonlítják minden könyvét. Azt tapasztaltam, hogy az emberek többségének überelhetetlen is maradt. Így én leszek az üdítő kivétel. Eddig 4 könyvet olvastam a szerzőtől, a Beartown és a most bemutatandó Britt-Marie is jobban tetszett, mint Ove.

Habár stílusban, felépítésben ez a könyv is olyan: van egy morci főszereplő, aki bekerül egy fura közegbe. Ott szép lassan ledobálja a tüskéit, megnyílik, kiderül mekkora szíve van, és szívmelengető jelenetek lesznek, amik akkor is könnyet csalnak az ember szemébe, ha már az elejétől számít rájuk.

britt_marie_-1024x576.jpg

 Britt-Marie 63 évesen elhagyja férjét, akire az egész addigi életét építette, akitől az egész addigi élete, boldogása függött. Nem tud mit kezdeni magával, így munkát keres, és mielőbb munkába szeretne állni, így elfogad egy poros kis faluban levő állást, ami 3 hétre szól. Rendmániás, és alapvetően ha szomorú, ideges, vagy bármiféle érzése van, akkor takarít. A könyv egészében megismerhetjük a szódabikarbóna roppant sokrétű használatát, amire anyum is mindig esküszik.

b819dbb3c89e66c47ce310fd3f0998f6b489ee44.jpg

Borg egy elhagyatott falu, és az ott maradt lakók mind különcök, így kezdetben Britt-Marie a maga szintén nem túl szokványos viselkedésével nem tud beilleszkedni. Majd munkája révén megismeri a helyi gyerekeket, boltost, rendőrt, volt foci edzőt, és barátság szövődik a lakók és Britt-Marie között. Kiderül , hogy neki is vannak vágyai, akarat ereje, és önállóan is megállja a helyét az életben. Azonban megjelenik volt férje, bocsánatáért esedezik, így B.-M. meghasonlik: az új életét válassza, vagy a régihez térjen vissza.

Azt kell mondjam, hogy ami a szerző előnye , az a hátránya is: amint elkezdtem olvasni a könyvet, nagyjából tudtam, mire számíthatok. Bár úgy éreztem B.-M. nem lesz szerethető karakter,  de olvasás közben akkor is borítékoltam, hogy na majd kiderül mekkora szíve van és majd biztos lesz sok megható jelenet, és mindenki megszereti őt. Ez a kiszámíthatóság nem biztos, hogy szerencsés, másrészt jól esik az ember lelkének, hogy nem kell aggódni, tudja, úgyis minden jóra fordul. A helyzet, történet kicsit mese szerű, de azt hiszem ezt már elkönyvelhetjük mind az író védjegyének.

Édesanyám egész életében a szociális szolgálatnál dolgozott. Azt mondta mindig, hogy a sok szarság közepette, a legrosszabb időszakban úgyis jön egy sikertörténet. És akkor megérte az egész.

A könyv vége mondjuk meglepett,kicsit. Spoiler gyanú: egyrészt persze ha az lesz, amire gondolunk, akkor az kiszámítható. Ha annak pont az ellentéte lesz, akkor csalódunk kicsit. De ha igazán nincs eldöntve a vége, és homályos marad, akkor az emberben hiányérzet marad.

 

ttps://moly.hu/konyvek/fredrik-backman-itt-jart-britt-marie

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kesztenye.blog.hu/api/trackback/id/tr6812771400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása