Mark Haddon - A kutya különös esete az éjszakában (38)
2017. július 25. írta: csillabella

Mark Haddon - A kutya különös esete az éjszakában (38)

*5.0*

Ez a könyv egyszerűen szuper, de nehéz és nyomasztó is. És az első könyv, amire azt mondom, hogy ez kicsit "fiúsabb".  Talán a sok matek miatt.

Már régóta szemeztem vele, rajt volt az egyik listán, hogy 30 könyv, amit amerikai könyvtárosok ajánlanak, hogy mindenképp olvassunk el. Teljesen megértem miért van rajta, Haddon egyszerűen zseniálisan ír. A másik könyve, a Valami baj van se volt egy egyszerű darab.

covers_364011.jpg

Elolvasva ennek a tartalmát, sokáig halogattam az olvasást, tudtam, hogy nem lesz egyszerű. A főszereplő a 15 éves Christopher, aki autista, azonban nem azon a "vicces" módon, mint az Agymenőkben Sheldon, vagy a Rosie projektben Don. Egyik nap a szomszéd kutyáját holtan találja, egy vasvillával ölték meg, és ekkor támad fel benne a nyomozó ösztön.

Ahogy átfutottam a könyvet olvasás előtt a szememmel, máris nagyon tetszett az egész, tele volt ábrákkal, rajzokkal, függelék volt benne, a fejezetek is érdekesen voltak számozva, második fejezettel kezdődött a könyv. Így nagyon izgatottam álltam neki.

Miközben nyomoz a kutya gyilkosa után, könyvírásba is kezd, így az egész könyv egyes szám első személyben van. Amitől nagyon remek író Haddon, az az, hogy így is átérezhetjük mennyire nehéz egy autista gyerekkel az élet mind a szülőknek, mind a tanároknak , idegeneknek és akár a szomszédoknak is (holott végig Christopher meséli a történetet).

Abszolút hihetően, hitelesen írta meg a szerző a könyvet, bár nem éltem autista tinivel, de teljesen eltudom képzelni, hogy valóban pontosan olyanok, mint ahogy ezt olvashatjuk itt. Christopher minden reakciója, gondolata, szava kikezdhetetlen.

Nagyon tetszik, hogy az élet bonyolult dolgait mennyire egyszerűen és letisztultan látja, volna mit tanulni tőle, valószínüleg sokkal nyugodtabb lenne az életünk:

Azt gondolom, hogy a prímszámok olyanok, mint az élet. Nagyon logikusak, de sohasem lehet megfogalmazni a szabályaikat, akkor sem, ha éjjel- nappal róluk gondolkozunk.

A történet érdekes, viszont ez nem egy könnyed esti, vagy tengerparti lazulós olvasmány. Mégis azt mondom, hogy érdemes ezt a könyvet sorra keríteni, mikor készen állunk rá.

1490048629166.jpg

Jelenet a színdarabból

https://moly.hu/konyvek/mark-haddon-a-kutya-kulonos-esete-az-ejszakaban

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kesztenye.blog.hu/api/trackback/id/tr7112681499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása