Lois Lowry - Az emlékek őre sorozat (32-35)
2020. május 02. írta: csillabella

Lois Lowry - Az emlékek őre sorozat (32-35)

*4.0*

Régóta érdekelt ez a sorozat, sok jót hallottam róla, egészen nagy kijelentéseket (" jobb mint a Harry Potter "), így érthető volt a kíváncsiságom. Ezt a hasonlatot már akkor is túlzónak éreztem (pláne olyantól aki nem olvasta HP-t, csak a filmet látta), most pedig azt mondom, hogy hahahha, na persze. 

Összességében olyan ez a sorozat, mint egy kirakós, amit nem jól raktak össze. Jók a darabok külön külön, sok szerethető karakter van, érdekes világok, sok sok lehetőség, de mintha ezeket nem sikerült volna jól összeilleszteni. Szerte szét maradtak a darabok, némelyiket pedig beleerőltették a nem odaillő helyre.

Az emlékek őre az első rész, a lassan 12-es Jonas készül a ceremóniára, várja, hogy milyen feladatra osztják be. Családegysége már teljes, követnek minden szabályt. Amint elkezdődik valakinél a "bolydulás", gyógyszert kell szednie, mindennek az előre megszabott módon kell történnie, érzések nélkül. Így ideális, mindenkinek jut elegendő étel, feladat, ellátás. Miután Jonas megkapja a feladatát, elgondolkozik, hogy valóban a mostani felállás a legjobb? Nem volt rossz történet, de kicsit hosszúak voltak a leírások, és valami hiányzott ebből a részből, nem tudom megmondani mi...

*4.0*

covers_98.jpg

https://moly.hu/konyvek/lois-lowry-az-emlekek-ore

Valahol, messze a folytatás, ami egy teljesen másik világot mutat be. Kirának nem sok esélye van a túlélésre, béna lába miatt nincs hasznára a társadalomnak, így azt kérvényezik, hogy űzzék ki a mezőre a vadaknak. A bizottság azonban tud a lány tehetségéről, és szállást biztosítanak neki, egy új életet, cserébe az énekes köpenyét kell megjavítania. Barátja Matty segíti mindenben,  akit gyerekkorától fogva ismer. Ez a rész volt a sorozat mélypontja, bár a karakterek szuperek voltak, a világ nyomasztó, és hát nem sok történés volt.

*3.0*

covers_456731.jpg

https://moly.hu/konyvek/lois-lowry-valahol-messze

Hírvivő az  a rész, ahol egybe érnek a szálak. Matty Faluba költözött, ahol Kira apja, Látó is él. Befogadja a fiút, aki megszelidül, megtanul viselkedni. Falu szimpatikus hely, befogad mindenkit, akit kivetett a saját világa. Egy nap azonban megváltozik minden, az emberek már nem látnak szívesen több idegent. Matty feladata, hogy minden környékbeli települést értesítsen erről, de még előtte el kell hoznia Kirát, mielőtt késő. Ezzel a résszel az volt a bajom, hogy Kira 6 évig nem akart erre a békés településre menni, de most, hogy megkattantak ott az emberek, máris pakol, hogy nekivágjon a hosszú útnak a béna lábával. A vége... arra nem is mondok semmit. Már bánom, hogy az első rész után tovább olvastam, éreztem, hogy nem kellett volna. Mattyt, Látót, Kirát, a kutyust és a Vezetőt mind szerettem.

*4.0*

covers_224297.jpg

https://moly.hu/konyvek/lois-lowry-hirvivo

A fiú a befejező rész, ebben lett volna  legtöbb potenciál. Az eleje lelombozott: újra az első rész világában voltunk, csak most Claire szemszögéből ismertük meg a történetet (az ilyet nem szeretem), aki szülőanya volt, de mivel gond volt az első szülésnél, ezért áthelyezik a halfeldolgozó üzembe. Viszont a gyógyszert elfelejtik adni neki, így lesznek érzései, minden idők legerősebb érzése: egy anya gyermeke utáni vágya. A keresésére indul, egy tengerparti faluban veti a víz partra, nem emlékszik semmire. Évek telnek el, mire visszanyeri az emlékezetét, és felkészül az útra (itt sok oldalt átlapoztam...). Alkut kell kötnie a gonosszal, hogy valóra válhasson az álma, viszont drágán megfizet ezért.

*4.5*

covers_250698.jpg

https://moly.hu/konyvek/lois-lowry-a-fiu

A bejegyzés trackback címe:

https://kesztenye.blog.hu/api/trackback/id/tr7215655328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása