John Grisham - Ha ölni kell (31)
2020. április 29. írta: csillabella

John Grisham - Ha ölni kell (31)

*4.9*

A Cég után nagy Grisham rajongó lettem, így kezdtem előről az életművét. Nem ígérkezett könnyű témának: egy 10 éves afro amerikai kislányt megerőszakol (többször) és megveri 2 fehér részeg drogos férfi. Utána megpróbálják megölni a kislányt, de nem sikerül, így kidobják a kocsiból.

covers_68659.jpg

Közel 600 oldalon lehet mit írni erről a témáról, de meglepődtem, hogy rögtön az elején volt az erőszak. Sebaj, mire elkapják a bűnözőket... na de az is pik pak megvolt.

A kislány apukája bosszút esküszik, és kiterveli hogy ölje meg a 2 férfit. Ez is megtörtént 100 oldalon belül, így nagyon vakartam a fejem, hogy mi lesz a következő 500ban- nem mintha nem bíztam volna Grishamben.

Itt kezdődik az igazi felfordulás, mindenkinek lesz véleménye Carl Lee tettéről: vannak akik pártolják, és sokan elítélik, mondván a törvényre kellett volna bízza az ítélkezést. Mindkét félnek van igaza, de azért hozzá kell tenni, ha fehér férfi ölt volna meg 2 afro amerikait, akkor ő biztos megúszta volna. Így szép lassan a kisvárost ellepi a sajtó, és a Ku Klux Klán is közbeavatkozik.

Jake vállalja el Carl Lee védelmét, a fiatal, lelkes ügyvéd. Innentől azonban az ő és családja élete is veszélyben van, és úgy általában mindenki fenyegetést kap, aki Carl Lee mellett áll. Több száz oldalon a tárgyalás előkészülete zajlik, felkészülés, találgatások, támadások, fenyegetések.

Az utolsó 100 oldal, a tényleges tárgyalás már letehetetlen. Grisham olyan stílusban tud írni, hogy az ember nem érzi unalmasnak a körítést sem, minden részlet kell az egészhez. Nagyon jól felépítette ezt a történetet is, kidolgozottak a karakterek, többségük a szívemhez nőtt.

Szeretem a könyveiben (eddig mind a kettőben), hogy a halottak nem az ember kedvenc karakterei közül kerülnek ki, és az emberi jóság is megmutatkozik.

Egyedül, ami picit zavart, hogy A cég-es Mitch és Jake rettentően hasonlítanak. Nem is tudtam elvonatkoztatni, mintha Jake még A Cégből megismert Mitch lett volna. Fiatal törtető ügyvédek, egy vonzó feleséggel (de mindkettejüknél ott a csábítás a hatalmas szerelem ellenére), egy kutya (aki mindig a házban marad, mikor menekülni kell...). 

Ettől függetlenül ez egy szuper könyv, és nem szegi kedvem, hogy még többet olvassak az írótól.

https://moly.hu/konyvek/john-grisham-ha-olni-kell

A bejegyzés trackback címe:

https://kesztenye.blog.hu/api/trackback/id/tr5615647212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása