Jonas Jonasson- Gyilkos-Anders és barátai (meg akik nem azok) (17)
2018. június 11. írta: csillabella

Jonas Jonasson- Gyilkos-Anders és barátai (meg akik nem azok) (17)

*5.0*

Jonas Jonassontól olvastam már A 100 éves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt című könyvet, ami akkor nagyon tetszett, odavoltam az íróért, de aztán lehet mégis sok volt a stílusa, mert egy jó nagy szünetet tartottam két könyve között (kb másfél évet). Talán féltem, hogy túl egystílű író, és nem szerettem volna ugyanazt a sztorit olvasni más szereplőkkel.

Nagyon jól szórakoztam a könyvön, szerencsére annyiban hasonlít az előbb említett könyvhöz, hogy ez is egy abszurd történet és jókat nevettem.

collage2.jpg

Egy recepciós történetével kezdődik, akinek megismerhetjük az előéletét. Őt összehozza a sors egy igazán különc, ateista lelkésznővel és Gyilkos-Andressel, akivel -a nevéhez híven- jobb tartani a távolságot. 

Ehelyett a recepciós (akinek a nevére senki nem emlékszik) és a lelkésznő úgy gondolják hasznot húzhatnának Gyilkos-Anders lelketlenségéből és üzletet kötnek vele. Sajnos azonban a gyilkos jó útra tér, így újabb lehetőség után kell nézniük, hogy megéljenek belőle. Bár tartanak tőle és azt gondolják ostoba, azért csak kitartanak mellette, és végül, mikor a 2. közös üzlet is befuccsol, sikerül egy harmadikat találniuk. A portás és a lelkésznő leleményesek, és munkakerülőek, szeretik a könnyű pénzekersést.

Aki olvasta a 100 éves embert, vagy csak szeretne kikapcsolódni, egy jót szórakozni, ajánlom ezt a könyvet.

...mivel a saját fejében nem volt semmi, amiből ihletett meríthetett volna, Gyilkos-Andrers arra hagyatkozott, ami megjelent a szeme előtt. Ingatlanos cég, bank, buszmegálló, dohányzás...Pisztolya vagy puskája soha nem volt, de azért tudott csípőből tüzelni:

- Hogy kik vannak a gyűlöletlistán? Biztos, hogy tudni akarja? - kérdezte, és halkabban és lassabban kezdett beszélni. A riporter komoly arccal bólintott.

- Nem szeretem az ingatlanközvetítőket- mondta Gyilkos-Anders. - Vagy a bankárokat. Meg akik dohányoznak. Az ingázókat...

Ezzel mindenkit felsorolt, akiket látott vagy látni vélt az ablakon át.

- Az ingázókat? - kérdezte döbbenten a riporter.

- Igen! Ismeri őket?

- Nem... úgy értettem, hogy lehet gyűlölni az ingázókat?

Gyilkos-Anders most már sikeresen beleélte magát a szerepébe, és magáénak érezte, amit már kimondott. Még halkabbra fogta a hangját. És még lasabban mondta:

- Maga ingázóbarát?

Az Expressen riportere most már tényleg félni kezdett. Fogadkozott, hogy nem szereti az ingázókat, hogy ő is meg a barátnője is biciklivel járnak dolgozni...

https://moly.hu/konyvek/jonas-jonasson-gyilkos-anders-es-baratai-meg-akik-nem-azok

 

covers_365995.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kesztenye.blog.hu/api/trackback/id/tr1214040170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása