Jasper Fforde: A Jane Eyre eset (23)
2017. május 20. írta: csillabella

Jasper Fforde: A Jane Eyre eset (23)

*4.5*

Azt se tudom, hogy kezdjek bele a könyv értékelésébe. Valahogy csak megpróbálom azért. Szóóóóval, ez a könyv helyenként vicces, vannak benne zseniális ötletek, jó karakterek, de valahogy mégsem állt össze az egész.

Ha belekezdtem az olvasásba, akkor sokat olvastam, de nem egykönnyen kaptam a kezembe a könyvet. Kicsit tömény, sok az infó, adat, ember, idő kell, hogy megemésszem, leülepedjen.3824d87898a4f97f48d547be86c80507.jpg

550277_82de6751a057d0b0b14d4138ea3ee795_wm.jpgFőszereplőnk Thursday Next, egy bátor nő, aki semmitől se fél, és úgy képzeli már az ember, mint egy képregény hősnőjét. Az ő apja időutazó(munkáját tekintve időőr), nagybátyja Mycroft, a feltaláló, háziállata pedig egy dodó. Irodalmi bűncselekmények felgöngyölítésével foglalkozik, és menő sportkocsival jár.

A főgonosz Acheron Hades, aki annyira galád, hogy azon töri a fejét melyik könyv kéziratát lopja el, és hozza ki annak szereplőjét. Választása végül Jane Eyre-ra esik. Nagyon érdekes ötlet, hogy könyvbe ki-be lehet járni, szereplőket lehet elrabolni. Először elrabolta Jane-t, majd visszament vele együtt a könyvbe, és követte őket Thursday is. Innentől lett igazán érdekes a könyv, amit bevallom az elején fontoltam, hogy végig se olvasom. De mivel előtte már egy könyvet letettem befejezetlenül, nem szerettem volna duplázni, és örülök is, hogy így alakult.

mv5bmtnhytqxnzctyjawzi00nzg5lwjkmjgtzwfkmjrlnza0zgi2xkeyxkfqcgdeqxvyntqxmtixmtk_v1.jpgJane és Mr. Rochester az 1996-os Jane Eyre filmből

De a könyv pont olyan döcögős, mint ez a blog bejegyzés :) Kicsit emlékeztet a Galaxis útikalauz stopposoknak című könyvre, az is remek, de valahogy mégis felejthető (lehet a tömény jobb szó volna rá).  Viszont mindkettő könyvet tudom ajánlani, mert kár lenne kihagyni őket. Mindkettő poénos, elvont, egyedi a maga nemében.

A könyvnek folytatása is van: Egy regény rabjai. Nem rohanok most megszerezni a könyvet, de idővel sort fogok keríteni rá :) (Ezen kívül is van még 4 kötet, de ezek eddig nem jelentek meg magyarul ha jól látom)

 

https://moly.hu/konyvek/jasper-fforde-a-jane-eyre-eset

A bejegyzés trackback címe:

https://kesztenye.blog.hu/api/trackback/id/tr6712528349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása