Richard Powers - Égig érő történet
2021. július 05. írta: csillabella

Richard Powers - Égig érő történet

*5.0*

Tudtam, hogy ez egy fontos könyv, amit olvasnom kell. Egyenesen Obama ajánlásával: a 3 könyv közül, amit szerinte mindenkinek el kellene olvasnia a nyáron, ez az egyik.

And I started reading it, and it changed how I thought about the earth. And it changed how I see things, and that's always, for me, a mark of a book worth reading. - Obama

Bill Gates a legjobb olvasmányai közé sorolja. Pulitzer-díjat is nyert a regény. Kell ezeknél jobb ajánló?

collagetree_2.jpg

Bár a fülszöveg és a vélemények nem valami konkrétak, de mégis meggyőztek, érezhető, hogy ennek a könyvnek van mondanivalója, csak meg kell hallgatni.

Patriciának eszébe jutnak Buddha szavai: a fa bámulatra méltó dolog, amely minden élőlénynek menedéket ad, táplálja és védelmezi őket. Még azoknak a favágóknak is árnyékot nyújt, akik az életére törnek.

Gyerekkoromban sokat másztam fára, gyűjtöttem a lehullott leveleket, ettem a gyümölcsfák finom terméseit. Ki ne szeretné az árnyékot, amit adnak? A lakásunk előtt van egy fa, minden nyáron hálát adunk érte, hogy hűvösen tartja a nappalit. Ha kiülök a teraszra, hallom a madarakat, ahogy a fákon dalolnak. Ha fúj a szél, nyugtató hallgatni a fák "zúgását". Mennyi mindenért tartozunk köszönettel nekik:

 - Hosszú életű! Én is itt vagyok. Idelent. - Eleinte butának érzi magát, de mindegyik szót könnyebben ejti ki az előzőnél. - Köszönet a kosarakért és a dobozokért. Köszönet a köpenyegekért, kalapokért és szoknyákért. Köszönet a bölcsőkért. Az ágyakért. A pelenkákért. A kenukért. Az evezőkért, szigonyokért és hálókért. A rudakért, rönkökért és póznákért. A korhadásmentes zsindelyért. A gyújtósért, amely mindig világít.

Mindegyik tétel megszabadulás és megkönnyebbülés. Mivel nem talál rá semmiféle jó okot, hogy abbahagyja, szabad utat enged a hálájának.

- Köszönet a szerszámokért. A fiókokért. A padlóburkolatért. A gardróbfülkéért. A falburkolatért. Nem jut eszembe... Köszönet - mondja, és az ősi fordulattal fejezi be:- minden adományodért, amit nekünk adtál. - Mivel még most sem tudja, hogyan álljon le, inkább hozzáteszi: - A bocsánatodat kérjük. Nem tudtuk, milyen nehéz neked vissanőni.

fotolia-92027264european-day-forest-green-forest.jpg

A könyv 8 külön történettel indít, mint 8 novella, 9 emberről. Ezek a gyökerek, amik aztán a törzsben teljesednek ki, és érnek össze. Mindegyik szál érdekes a maga nemében, és nagyon természetesen fonódnak össze. Fa köré épülnek, de nem egy kaptafára, és ez nem is egy szájbarágós tanmese.

De, ahogy olvassa az ember, lehetetlen nem tanulni belőle, és képtelenség utána nem máshogy nézni a fákra, és a természetre. 

Patricia a sötétben megfogja Dennis reszkető kezét. Kellemes a tapintása, egy gyökér érezhet így, amikor évszázadok után rátalál egy másik gyökérre, és a föld alatt összefonódik vele. Százezernyi fajtája van a szerelemnek, mindegyiket külön- külön találják fel, mindegyik cselesebb, mint az előző, és mindegyik előáll valamivel.

final-cover-forest.jpg

Ha kivágsz egy fát, és készítesz belőle valamit, az legyen legalább olyan csodálatos, mint amilyen csodálatos a fa volt.

Nem könnyű olvasmány, a hosszánál fogva sem (több, mint 600 oldal), de a témájánál, megfogalmazásánál fogva sem. Nem lehet darálni, nem is érdemes, meg kell emészteni az olvasottakat, meg kell érteni. Ajánlom mindenkinek, aki szívén viseli a természet sorsát, azoknak meg pláne, akik nem. 

covers_620640.jpg

 moly link

A bejegyzés trackback címe:

https://kesztenye.blog.hu/api/trackback/id/tr4416613364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása