Jane Austen- Büszkeség és balítélet (5)
2019. január 28. írta: csillabella

Jane Austen- Büszkeség és balítélet (5)

*5.0*

Az előző könyv után valami szépre, kedvesre és könnyűre vágytam, így került a kezembe a Büszkeség és Balítélet. Karácsony tájékán megnéztem a Szerelem hálójában című filmet, abban is többször említi Meg Ryan, el is olvastatja Tom Hanks-sel, így akkor gondolkoztam rajta, hogy olyan réges rég olvastam, fel kéne frissíteni az emlékeket, és mivel a Jézuska meg is hozta a fa alá, semmi akadály sem maradt.

wallpaper-pride-and-prejudice-1995-32121805-1280-720.jpg

Bizonyára mindenki olvasta a könyvet, vagy látta valamelyik filmes feldolgozását. A könyv főhősnője Elizabeth Bennett, aki családjával él: szüleivel és 4 lánytestvérével. Mivel mind az öt lány bekerült a társaságba, egyetlen küldetésük (ez nem a legjobb szó rá), hogy férjet találjanak. Elizabeth roppant szerethető, nemcsak szép és bájos, hanem értelmes, művelt és nem fél kiállni a véleménye mellett, akkor is, ha ezzel mások nem tetszését nyeri el. (Ez a szememben becsülendő érték). Nővére Jane maga a bűbáj, ártatlanság és már-már a naivitás.

Erre a könyvre rá kell hangolódni, más világ, amiben ma élünk. Kissé lassabb, itt nem nyomkodják percenként a mobilt, hanem kivárják, míg a posta hoz egy levelet, ha hoz, viszont annál nagyobb az értéke. Jobban megbecsüli az ember, többször elolvassa, nagyobb a jelentősége -és az ember maga is kétszer meggondolja mit ír le. A személyes találkozások is fontosabbak voltak, egy vacsora, egy séta, egy tekintet, egy elejtett félszó. Persze jó, hogy felgyorsult az információ áramlás a világban, de azért kár, hogy ennyire átalakultak a dolgok.

A Bennett család közelébe költözik Mr.Bingley, akinek a tekintete megakad Jane-n, így nagy a család boldogsága, hogy legidősebb lányuk elkel. Azonban Bingley hozza a barátját is, Mr.Darcyt, aki már nem olyan kellemes alak, Elizabeth összetűzésbe is kerül vele.

darcy-and-elizabeth-e1313521962809.jpg

Idővel kiderül, hogy nem szabad gyorsan ítélni, jobban meg kell ismerni az embert, hisz Mr.Darcy sem olyan mogorva fráter, azonban Elizabeth olyan illetlenül viselkedett vele, hogy valószínüleg elvágta minden esélyét.

Mrs.Bennett mást sem akart, csak hogy mindenki mielőbb férjhez menjen, ezért nagyon megharagudott Elizára, amiért Mr. Collinst kikosarazta, mert ostobának tartotta. Mrs. Bennett nem volt a szívem csücske, nem úgy, mint a férje, Mr. Bennett. El is felejtettem, hogy milyen csípkelődő humora van, nagyon tetszett a családhoz való hozzáállása, különösen Elizához. Üdítő színfolt volt a könyvben.

Ez a könyv 2019-ben is megállja a helyét, nagyon örülök, hogy újra elolvastam!

https://moly.hu/konyvek/jane-austen-buszkeseg-es-balitelet

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kesztenye.blog.hu/api/trackback/id/tr6114592292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása